“Här har vi det lugnt och mysigt”

I den varma, sköna bassängen på Solskiftesbadet är du och ditt barn välkomna på babysim och minisim.

Babysim kan ni börja på när barnet är ungefär tre månader gammalt, och ni är redo för en aktivitet tillsammans. 

– Babysim är verkligen vattenglädje! Inte bara för barnet utan också för den vuxne. Ni får en fin stund tillsammans, samtidigt som ni båda lär er mycket i de olika övningarna, säger Susanne Monti, som är simskoleansvarig på Solskiftesbadet och Söra simhall. 

Babysim passar alla bebisar och vårdnadshavare, menar Susanne. Även för den som tycker det kan kännas lite läskigt med vatten. 

– Vi anpassar oss till dig och ditt barn så att det känns bra, det är jätteviktigt. Och vi märker också hur både barn och vuxna slappnar av allt eftersom, fortsätter Susanne. 

Solskiftesbadet är enbart öppet för babysim, minisim och andra aktiviteter som till exempel vattengympa och rehab-bad som behöver varmare vatten. 

– Det gör att det är väldigt lugnt och mysigt här för både barn och vuxna. Här finns också plats för vårdnadshavarna att sitta och prata innan eller efter lektionen, säger Susanne. 

Minisim förbereder för simskola

När barnet är ungefär ett år går man över till minisim. Här är det fokus på vattenglädje och vattenvana, som är grunden till att lära sig simma. 

– Det viktigaste är att man blir trygg i vattnet och här är minisimmet jättebra. Det är härligt att se barnen våga mer och mer för varje vecka som går, och hur de längtar till att lära sig mer på nästa lektion. Men samtidigt måste barnen få ta det i sin takt – man kan pusha lite grann men aldrig tvinga dem till något, säger Susanne.  

I de sista stegen av minisimmet blir övningarna mer och mer anpassade till simskolan som snart ska ta vid. 

– På vår simskola på Söra simhall, börjar man när man är redo. De finns alltså ingen exakt åldersgräns, en del är fyra år när de börjar medan en del går kvar på minisim till sexårsåldern. 

Och om man inte känner sig redo för simskola efter det sista steget på minisim, finns också en förberedande simskola på Solskiftesbadet. 

– För oss är det viktigt att det finns grupper för alla. Alla barn är olika och alla vårdnadshavare ska känna att det finns något som passar ens barn, avslutar Susanne.